24 november 2011

Att tänka på när du lägger upp ditt träningsprogram


Vill delge lite tips om vad du bör tänka på när du sätter dig ner och ska planera morgondagens pass:
  • Värm upp ordentligt! Börja exempelvis jogga på 8,0 på löpbandet, öka varannan minut med 2,0 och när du är uppe på 16,0  så vänder du, går 2,0 tillbaka varannan minut och upprepa två gånger. Du ska bli ordentligt svettig!
  • De stora musklerna först! Vill du köra igenom hela kroppen så börjar du med benen, övergår till ryggen, sen bröstet och så vidare… Detta är viktigt för lägger du exempelvis alldeles för mycket kraft och energi på bicepsen i början av ett pass så kommer du inte kunna träna axlar, bröst och rygg lika effektivt efter det.
  • Satsar du på fettförbränning? Istället för att vila mellan varje set, kör några aktiva övningar. Hopprep. Upphopp. Burpees. Det finns massor med olika övningar. Du ska inte vara stilla. Du är där för att träna. Gör det effektivt!
  • Satsa mycket på coren! Ett sexpack är inte ett bevis på stark bålstabilitet. Och träning bör ALLTID handla om hälsa först, fitness sen. Med en stark bål stärker du hela kroppen, får finare hållning och dessutom kommer du orka göra alla andra övningar djupare och mer intensiva. Planka, planka på boll, sidoplankor, plankor med benlyft… Variationerna är enorma! Maximalt 10 minuter!
  • Stretcha!! Prioritera det. Har du exempelvis tränat benen under en lång period utan att stretcha så ökar risken för knäproblem drastiskt!
Frågor på det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar